Biała kiełbasa z dżemem z boczku

wpis w: Przepisy, Wielkanoc | 0

 

Składniki:

  • biała kiełbasa dobrej jakości ( moja ze sklepu wiejskisklad.pl )
  • 250g boczku (również z w/w sklepu)
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zamienić na miód)
  • 1 łyżka cukru brązowego/ trzcinowego
  • 2 łyżki kawy
  • 1 ząbek czosnku
  • śliwki suszone
  • 1/2 szklanki bulionu
  • słoiczek borówki

 

Przygotowanie:
  1. Białą kiełbasę obsmażamy na patelni do momentu zarumienienia skórki
  2. Po podsmażeniu wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i wrzucamy śliwki po czym całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min
  3. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie do momentu wytopienia się tłuszczu. Bardzo ważne! Nie możemy sprawić, aby boczek był chrupiący. Musi być mięciutki.
  4. Boczek zdejmujemy z patelni i odsączamy na sitku- tłuszcz, który zostanie ponownie powinien trafić na patelnie i na nim podsmażamy pokrojoną cienko cebulę ( idealnie będzie jeśli kształt będzie zbliżony do boczku) i czosnek
  5. W momencie gdy cebula lekko się nam zeszkli zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy: cukier, ocet jabłkowy i balsamiczny,syrop klonowy i kawę. Po ok 7 minutach próbujemy- jeśli całość będzie za słodka możemy dolać więcej kawy ( doda ona wytrawnego, dymnego aromatu)
  6. Na patelnie dodajemy boczek i całość mieszamy pozostawiając na małym ogniu ( im dłużej tym lepiej).
  7. Najprzyjemniejsza część przepisu 🙂 Białą kiełbasę wykładamy na talerz, a na nią wykładamy dżem z boczku, odrobinę przetworu z borówek i śliwki, które się z nią piekły

voila 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.