Caprese z buraka w winie

wpis w: Przepisy | 0

Caprese z buraka w winie.

Pomimo, że sałatka caprese jest jedną z najbardziej znanych, klasycznych przekąsek mam nadzieje,  że poniższy przepis pozytywnie zaskoczy zarówno Was jak i Waszych gości 🙂 

 

Składniki:

Kulka mozzarelli (ok 150 g -220 g )

1 duży burak

Listki bazylii

Wino czerwone

Ocet balsamiczny

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować w winie i occie balsamicznym- proporcje zależą od wielkości naczynia, ja wykorzystałam 200 ml wina i 150 ml octu. Gdy będą miękkie wyjmujemy je i studzimy po czym obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki.

Mozzarellę kroimy w ten sam sposób i układamy naprzemiennie z burakami i listkami bazylii.

Całość polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z solą i pieprzem.

 

Smacznego! 🙂

 

20151005_173926_HDR

 

 

20151006_155644_HDR

 

 

a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.