Chaczapuri z tuńczykiem,twarogiem i porem (bez drożdży)
Chaczapuri to taki klasyk dla gruzińskiej kuchni jak dla naszej pierogi czy dla Włocha pizza. Obecnie restauracje czesto je serwując prześcigają się w rodzajach serów, z których robią farsz. Jest ich od „Sasa do Lasa”: żółty, mozzarella, pleśniowy, ricotta i czego tylko dusza zapragnie, a tak naprawdę pierwotnie robiono go z twarogową masą serową z tego względu, że była to tzw „bieda-potrawa” robiona z produktów, które gospodynie miały pod ręką. Dlatego też w poniższej wersji znajdziecie go z twarogiem.
Przyznam się, że nigdy wcześniej nie próbowałam tego robić, myślałam że to jak porywanie się z motyką na słońce w moim przypadku ( mam 2 lewe ręce do jakichkolwiek ciast, a jeszcze trzeba będzie czekać na zaczyn z drożdży i cały dzień z głowy..).. nie, nie, nie i jeszcze długo, długo nie! Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania i to bez drożdży! 😀
Koniecznie musicie spróbować, nie taki diabeł straszny jak go malują 😉 A JAK SMAKUJE!! #petarda
Składniki:
ciasto:
- 400 g mąki pszennej (typ 450)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu
farsz serowy:
- pół kostki twarogu lekkiego
- serek śmietankowy czosnkowy
- ser żółty
- sól
farsz tuńczykowy:
- pokrojona w kostkę polędwica z tuńczyka
- pół małego pora
- sos orientalny słodki ( może być sojowy jasny)
Przygotowanie:
- Ciasto: mieszamy najpierw suche składniki po czym dodajemy mokre i całość wyrabiamy na zbitą masę
- Ser źółty ścieramy na tarce i dodajemy do miseczki z twarogiem. Całość łączymy serkiem śmierankowym i doprawiamy solą
- Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojonego w pół księżyce pora , po czym dodajemy tuńczyka i podlewamy całość lekko sosem orientalnym (sojowym)
- Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na minimum 0,5cm grubości placki.
- Na środku rozsmarowuwjemy grubszą warstwę masy serowej, a na nią nakładamy farsz z tuńczykiem
- Brzegi ciasta zawijamy do środka tworząc sakiewki, które następnie delikatnie rozpłaszczamy dłonią
- Tak przygotowane chaczapuri układamy na rozgrzanej, ale co ważne SUCHEJ patelni i smażymy ok 4 min z każdej strony
I voila! 🙂 Całość możemy udekorować łyżką śmietany/jogurtu naturalnego.
Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu 🙂
Monika
Koniecznie muszę wypróbować :)!!!