Chicken chips
Co łączy chipsy z kurczakiem?..
moja koleżanka Milena 😀To ona powiedziała mi o tym świetnym patencie na najbardziej zaskakującą panierkę na świecie. Początkowo przyznam nie chciało mi się wierzyć, ale postanowiłam że przetestuje i sprawdzę czy faktycznie jest dobre i łatwe w przygotowaniu.. i tak już testuję któryś raz z kolei bo wszystkim naprawdę to świetnie smakuje!
Nie wspomnę o tym, że znikają ze stołu chyba lepiej niż przysłowiowe świeże bułeczki 😉
Składniki:
- Paczka ulubionych chipsów- ja za każdym razem używam Lay’s Strong bo są w mojej opinii chyba najbardziej doprawione i wyraziste w smaku
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 jajko
- Przyprawy: chilli, słodka papryka, czosnek
Przygotowanie:
- Do misy szatkującej wrzucamy chipsy i rozdrabniamy je do postaci przypominającej fakturę bułki tartej ( równie dobrze można chipsy zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pokruszyć wałkiem). Do tak powstałej panierki opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy, ale nie jest to konieczne
- Kurczaka kroimy w kawałki dowolnej wielkości- to od nas zależy ich rozmiar
- Kawałki mięsa obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z chipsów i układamy na kratce w piekarniku- 180 ˚ na 25-30minut
Voila!
Szef Amaro
Polecam! #umami