Choinkowy omlet na glebie jadalnej

wpis w: Przepisy | 0

 

Tydzień temu rozpoczęłam cykl ” Breakfast ideas”, a dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym wpisem z tej serii :

 

Choinkowy omlet na glebie jadalnej 🙂

 

Zwykły omlet jest nudny czemu nie zaskoczyć domowników jego odmienioną wersją podania 🙂

 

Gleba jadalna:

50 g chleba razowego

10 g orzechów włoskich

10 g czarnuszki

 

Omlet i przygotowanie: 

Chleb kroimy w kostkę i razem z orzechami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150˚ przez 20 minut po czym całość miksujemy na okruszki.

Jajka roztrzepujemy w miseczce z dowolnymi dodatkami ( ja użyłam tylko szczypiorku i ulubionych przypraw ) po czym wlewamy go na rozgrzaną (lekko natłuszczoną) patelnię i zmniejszamy ogień, aby powoli się ścięła. Ważne, aby omlet był grubości ok 1cm. Całość wyjmujemy na deskę i wycinamy kształt gwiazdy zwykłymi foremkami do ciastek o różnej średnicy.

 

Na talerz wysypujemy odrobinę gleby jadalnej i układamy na niej nasze gwiazdki tak, aby optycznie powstała choinka. Ja całość podałam w kokilkach i przewiązałam różową tasiemką.

 

voilà !

 

20151211_102208

 

20151211_101955

 

20151211_102218

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.