Tydzień temu rozpoczęłam cykl ” Breakfast ideas”, a dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym wpisem z tej serii :
Choinkowy omlet na glebie jadalnej 🙂
Zwykły omlet jest nudny czemu nie zaskoczyć domowników jego odmienioną wersją podania 🙂
Gleba jadalna:
50 g chleba razowego
10 g orzechów włoskich
10 g czarnuszki
Omlet i przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i razem z orzechami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150˚ przez 20 minut po czym całość miksujemy na okruszki.
Jajka roztrzepujemy w miseczce z dowolnymi dodatkami ( ja użyłam tylko szczypiorku i ulubionych przypraw ) po czym wlewamy go na rozgrzaną (lekko natłuszczoną) patelnię i zmniejszamy ogień, aby powoli się ścięła. Ważne, aby omlet był grubości ok 1cm. Całość wyjmujemy na deskę i wycinamy kształt gwiazdy zwykłymi foremkami do ciastek o różnej średnicy.
Na talerz wysypujemy odrobinę gleby jadalnej i układamy na niej nasze gwiazdki tak, aby optycznie powstała choinka. Ja całość podałam w kokilkach i przewiązałam różową tasiemką.
voilà !
Dodaj komentarz