Krem chrzanowy z jajkiem poche

wpis w: Najnowsze, Przepisy, Zupy | 1

Od niedawna staram się Wam pokazać, że nie trzeba przesiadywać w kuchni godzinami (no chyba, że ten czas ma upływać na ploteczkach czy piciu wina z drugą osobą 😉 ) żeby ugotować coś co zachwyci zarówno Was jak i Waszych bliskich/ gości/ niespodziewanego wędrowca.

Poniżej wrzucam przepis na bardzo szybką w wykonaniu,ale świetną w smaku zupe chrzanową,a raczej krem którego konsystencja cudownie łączy się z rozpływającym żółtkiem. Enjoy!

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • mały słoiczek chrzanu
  • 1 jajko
  • boczek
  • sól/pieprz kolorowy
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki kroimy w kostke i wrzucamy do gotującego sie bulionu
  2. Po ok 10 minutach do zupy dodajemy 3/4 słoiczka chrzanu i gotujemy do miękkości ziemniaków
  3. Całość doprawiamy solą,pieprzem ewentualnie dodajemy chrzan jeśli jest dla nas za mało wyczuwalny (ziemniaki mogą pochłonąć jego ostrość) i blendujemy na gładką masę
  4. Na suchej patelni smażymy boczek na chrupko ( ja użyłam cukierniczych rożków- owinęłam wokół nich boczek, który piekłam w piekarniku nastawionym na 195′ dlatego na zdjęciu bekon jest zaokrąglony
  5. JAJKO POCHE: można zrobić na 2 sposoby:
    • do gotującej się wody wlewamy ok 2 łyżek octu po czym łyżką tworzymy wir i wbijamy szybko jajko. Powinno gotować się tak 3minuty
    • malutką miseczke wykładamy folia spożywczą i delikatnie smarujemy ją oliwą. Wbijamy jajko po czym łączymy brzegi folii tworząc z niej sakiewkę po czym wkładamy je do wody i gotujemy 4 minuty
  6. Finalnie podajemy zupę z jajkiem, które pięknie się rozpłynie po powierzchni kremu smakując naprawdę cudownie!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.