Naleśniki na słono

wpis w: Przepisy | 0

Naleśniki na słono z kurczakiem i pastą z brokułów.

 

 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

2 jajka

150 g mąki

250 ml mleka

woda (najlepiej gazowana- ciasto będzie delikatniejsze)

odrobina soli

Nadzienie:

450 g brokułów

pół kostki fety light

kilka ząbków czosnku

pierś z kurczaka

zielone pesto

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kolejno jajka, mleko i sól po czym wszystko miksujemy  na gładką masę. Następnie dodajemy odrobinę wody tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję po czy znów miksujemy. Doprawiamy solą i smażymy na średnio rozgrzanej patelni.

 

Farsz:

Do misy szatkującej blendera wrzucamy uprzednio ugotowane brokuły, fetę oraz czosnek wedle upodobań ( w moim przypadku były to 4 ząbki   )i wszystko razem siekamy na gładką masę.

 

Pierś z kurczaka filetujemy i smażymy w ulubionych przyprawach ( ja dodałam sosu sojowego) w całości. Po usmażeniu pierś kroimy w cienkie plasterki.

Połowę naleśnika smarujemy naszą pasta z brokułów, układamy na niej kurczaka z odrobiną zielonego pesto. Całość składamy na pół wzdłuż linii, która nam wyznaczyła pasta i następnie jeszcze raz na pół ( na tak zwane 4 ).

Jeśli nasz kurczak ostygł możemy zawiniętą już całość położyć na patelni i podsmażyć.

Naleśniki posypujemy prażonymi orzechami włoskimi, podajemy z pomidorkami, koperkiem i ewentualnie serem pleśniowym

20151014_212206_HDR

 

 

20151014_212355_HDR

 

 

20151014_214923_HDR

 

 

20151014_215210_HDR

 

Smacznego 🙂