Składniki:
- zielone pesto ( ja wybrałam firmę Ponti)
- pistacje
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 g parmezanu
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- żelatyna
Przygotowanie:
- W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i sól ( jej ilość zależy od Waszych upodobań, ale polecam dać jej odrobinę więcej niż zakładacie, aby panna cotta nie była mdła)
- Ser ścieramy i dodajemy do śmietanki podgrzewając do momentu aż się całkowicie rozpuści
- Gdy cały płyn będzie klarowny dodajemy 3 łyżeczki żelatyny i również czekamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Ważne! Całość nie może się zagotować!
- Naszą masę na panna cottę przelewamy do dowolnie wybranych miseczek/szklanek, schładzamy, a następnie wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia
- Po minimum 2h ( można odstawić na całą noc) wierz naszego wytrawnego deseru smarujemy zielonym pesto i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami
voila 🙂
Dodaj komentarz