Parmezanowa panna cotta z zielonym pesto i pistacjami

 

Składniki:

  • zielone pesto ( ja wybrałam firmę Ponti)
  • pistacje
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 g parmezanu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • żelatyna

 

Przygotowanie:
  1. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i sól ( jej ilość zależy od Waszych upodobań, ale polecam dać jej odrobinę więcej niż zakładacie, aby panna cotta nie była mdła)
  2. Ser ścieramy i dodajemy do śmietanki podgrzewając do momentu aż się całkowicie rozpuści
  3. Gdy cały płyn będzie klarowny dodajemy 3 łyżeczki żelatyny i również czekamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Ważne! Całość nie może się zagotować!
  4. Naszą masę na panna cottę przelewamy do dowolnie wybranych miseczek/szklanek, schładzamy, a następnie wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia
  5. Po minimum 2h ( można odstawić na całą noc) wierz naszego wytrawnego deseru smarujemy zielonym pesto i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami

voila 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.