Ubijana FETA z bobem.

 

Składniki:

Ubijana feta:

  • 200 g sera feta
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • starta skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól/pieprz

Puree z bobu:

  • 200 g bobu
  • 2 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • sól/pieprz

Pozostałe:

  • bagietka
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: sumak/ mięta/ pokruszone pistacje/ oliwa z orzeszków arachidowych

 

Przygotowanie:
  1. Składniki na ubijaną fetę wrzucamy do misy blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli całość będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę jogurty i oliwy
  2. Bób gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Następnie jego część (ok 150g) wraz z resztą składników blendujemy do uzyskania zwartej konsystencji
  3. Na talerz wykładamy ubijaną fetę, po środku zostawiamy drobne wgłębienie, w które wkładamy puree z bobu, a na wierzch reszte pozostałego bobu w całości. Całość posypujemy dodatkowo skórką z cytryny i szczypiorkiem,a opcjonalnie: polewamy oliwą z orzeszków arachidowych, posypujemy pokroszonymi pistacjami lub też dekorujemy świeżą miętą. Ja dodałam jedynie sumak (przyprawę, którą kocham całym sercem).
  4. Bagietkę kroimy na małe kromki i grillujemy. Ubijaną fetę jemy prosto z talerza nabierając ją pieczywem

 

voila 🙂