Składniki:
Ubijana feta:
- 200 g sera feta
- jogurt naturalny 3 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól/pieprz
Puree z bobu:
- 200 g bobu
- 2 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z cytryny
- sól/pieprz
Pozostałe:
- bagietka
- szczypiorek
- opcjonalnie: sumak/ mięta/ pokruszone pistacje/ oliwa z orzeszków arachidowych
Przygotowanie:
- Składniki na ubijaną fetę wrzucamy do misy blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli całość będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę jogurty i oliwy
- Bób gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Następnie jego część (ok 150g) wraz z resztą składników blendujemy do uzyskania zwartej konsystencji
- Na talerz wykładamy ubijaną fetę, po środku zostawiamy drobne wgłębienie, w które wkładamy puree z bobu, a na wierzch reszte pozostałego bobu w całości. Całość posypujemy dodatkowo skórką z cytryny i szczypiorkiem,a opcjonalnie: polewamy oliwą z orzeszków arachidowych, posypujemy pokroszonymi pistacjami lub też dekorujemy świeżą miętą. Ja dodałam jedynie sumak (przyprawę, którą kocham całym sercem).
- Bagietkę kroimy na małe kromki i grillujemy. Ubijaną fetę jemy prosto z talerza nabierając ją pieczywem
voila 🙂